Czy dodanie witaminy D po operacji bariatrycznej poprawi wyniki?

Podstawowe pytanie: czy można jakoś poprawić wyniki leczenia operacyjnego? Czy dodanie jakiś substancji zwiększy chudnięcie? Poprawi stan operowanego pacjenta po operacji bariatrycznej?

Oceniano wpływ suplementacji wit. D na poziomy hormonów tarczycy, wagę ciała, liczbę krwinek i stan zapalny po operacji bariatrycznej RYGB. Badanie wykonano u 88 pacjentów. W celu oceny poziomów 25-hydroksywitaminy D 25 (OH)D, hormonów tarczycy i liczby krwinek, pobrano próbki krwi przed i 6 miesięcy po operacji. Dodatkowo, oceniano masę ciała, wskaźnik masy ciała (BMI), całkowitą utratę wagi i utratę nadmiaru wagi 6. i 12. miesięcy po operacji.
Po operacji suplementowano (podawano dodatkowo) wit. D (D3; cholecalciferol)  w dawce 3500 IU/tydzień.

Badanie po 6 miesiącach od operacji

Po pół roku nieco ponad połowa 58% operowanych pacjentów miała prawidłowe stężenie wit. D w surowicy. Pozostali (42%) mieli stężenie wit. D w surowicy za niskie w stosunku do normy.

Teraz porównano wyniki leczenia w grupie chorych z prawidłowym (wit. D_norma) i obniżonym poziomem witaminy D w surowicy (wit. D_mało).

Stwierdzono:

  1. U pacjentów z „wit. D_norma” w ciągu 6 pooperacyjnych miesięcy doszło do obniżenia stężenia TSH (hormonu tyreotropowego; 3,01 vs. 2,22 µUI/mL); te stężenie było niższe niż u osób z gr. „wit. D_mało”  (2,22 vs. 2,84 µUI/mL, p = 0,020). Wyniki te wskazują na lepszą pracę tarczycy; większą produkcję hormonów tarczycowych.
  2. Po 12 miesiącach od operacji chorzy z grupy „wit. D_norma” bardziej chudli – mieli niższe BMI w porównaniu „witD_mało” (BMI 32 vs. 35).

Odpowiedni stan odżywienia witaminą D po operacji ominięcia żołądkowego (RYGB) wydaje się sprzyjać znaczącej poprawie poziomu hormonów tarczycy, profilu zapalnego, układu odpornościowego i utracie masy ciała.